Wat is een CI? | Kentalis (2024)

Wil je je kind helpen bij het leren lezen? Kijk samen op www.kentalisleeshuis.nl. Een website voor en door ouders vol tips, ideeën en handige filmpjes.

Er zijn veel hulpmiddelen voor mensen die slechthorend of doof zijn, zoals trilwekkers en solo-apparatuur. Bekijk ons overzicht van hulpmiddelen.

Ben je op zoek naar het gebaar voor een bepaald woord?Vraag het op de FacebookpaginaWat is het gebaar?

Gebaren oefenen met je kind? Zing samen gebarenliedjes. In onze webshop vind je cd's met kinderliedjes met gebaren.

Het boek Gehoord worden staat vol tips over omgaan met slechthorendheid.

Wil je het handalfabet leren? Bestel onze handalfabetkaarten oefen de gebaren.

Wist je dat er ook waterdichte cochleaire implantaten (CI's) bestaan?

Solo-apparatuur verkleint als het ware de afstand van de spreker tot de luisteraar. Zo kan een slechthorend kind bijvoorbeeld lessen op school beter volgen. De stem van de leerkracht komt op de voorgrond en storende achtergrondgeluiden zijn veel minder hoorbaar. Bekijk ons overzicht van hulpmiddelen.

Verminder storende geluiden in huis of in de klas, bijvoorbeeld door gordijnen op te hangen, zachte noppen onder stoelpoten te plaatsen en vloerbedekking te leggen.

Er zijn slimme systemen diewaarschuwen als de bel gaat, er brand is, je baby huilt of de telefoon gaat. Je wordt gewaarschuwd met een flits, geluid of trilling. Er bestaan meer hulpmiddelen.

Als je doof bent, heb je recht op tolkuren. Er zijn schrijftolken en gebarentolk. De schrijftolk zet wat er gezegd wordt om in tekst, zodat jehet kunt lezen. Je leest ook wie wat zegt. Een gebarentolk vertelt in gebaren wat er gezegd wordt. De gebarentolk kan gebaren ook vertalen voor de horende gesprekspartner.

De app iSignNGT is een basis gebarenwoordenboek met gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT).

SH-Jong is dé organisatie voor én door slechthorende jongeren. Hetmotto van SH-jong is: Durf te dromen! Ook als je slechthorend bent, kun je vrijwel alles bereiken.

Op de website Erbijhoren staan veel tips voor slechthorende jongeren op de basisschool en de middelbare school. De tips zijn bedacht door leeftijdsgenoten.

Op HoorWERKwijzer staan tips over werken als je slechthorend bent. Bijvoorbeeld: Hoe verdeel je je energie? Welke aanpassingen zijn handig op je werkplek? En hoe zorg je dat je gewaarschuwd wordt als er brand is?

Vermoeidheid door gehoorverlies komt veel voor. Als je slechthorend of doof bent, moet je je bijvoorbeeld extra inspannen om gesprekken te volgen. Een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning is belangrijk.

Als je baby slechthorend of doof is, is het goed om veel geluiden aan te blijven bieden. Het horen kan nog verbeteren en het is belangrijk dat je kind jouw gezicht, bewegingen en mimiek goed leert kennen.

Meer weten over de Dovencultuur? Bekijk de uitzending van de Hokjesman.

Groeit je kind meertalig op en beheers je het Nederlands nog niet helemaal, dan is het belangrijk dat je je moedertaal spreekt met je kind. Lees ook het boek Meertalige ontwikkeling.

Leren zwemmen? Zwemstuurkaartenzijn ideaal voor slechthorende en dove kinderen. Oefen samen de technieken van diploma A, B en C.

Is 'tijd' nog erg abstract voor je kind? Met de Time TIMER app maak je het verstrijken tijd zichtbaar! Download de app voor iOS.

Ken jij Sencity Festival al? Het is een leuk muziekfeest voor slechthorende en dove kinderen en jongeren. Bij dit festivalkun je muziek niet alleen voelen, maar ook zien en zelfs ruiken. Grappig hè?

Een slechthorend kind haakt snel af als mensen door elkaar praten of snel van onderwerp wisselen. Pas daarom het tempo van je gesprek aan en praat om de beurt.

Achtergrondgeluiden zijn storend voor slechthorende kinderen. Misschien ben je je niet bewust van alle achtergrondgeluiden in huis of in de klas. Let hier eens een tijdje op. Welke geluiden kun je verminderen?

Zorg dat je kind je gezicht goed kan zien als je praat. Houd bijvoorbeeld je hand niet voor je mond en ga niet voor een raam staan.

Trek de aandacht van je kind voordat je gaat praten. Je kunt bijvoorbeeld even in het gezichtsveld van je kind zwaaien.

Praat niet te zacht, maar zeker ook niet te hard tegen iemand die slechthorend is. Praat vooral rustig en duidelijk.

Is je leerling slechthorend of doof? Bespreek welke ondersteunende middelen (zoals een gebaren- of schrijftolk of soloapparatuur) hij of zij nodig heeft of gebruikt.Als docent ondersteun je de leerling ookdoor bijvoorbeeld duidelijk te spreken en te zorgen voor rust in de klas en duidelijke instructie.

Wist je dat er voor slechthorende of dove leerlingen aanpassingen mogelijk zijn bij toetsen, examens en beoordelingen?Denk aan: ondertitelde luistertoetsen (Cito), verlengde tijd en het gebruik van een (schrijf)tolk. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld door stichting Simea.

Een slechthorende of dove leerling weet zelf niet wanneer hij of zij informatie mist en kan dat dus ook niet aangeven. Het is daarom belangrijk om je leerling bewust te betrekken bij gesprekken en instructie.Ook het visualiseren van de opdrachten is belangrijk, juist ook in praktijklessen.

Tips voor docenten op de middelbare school: Het is voor een slechthorende of dove leerling niet goed mogelijk om aantekeningen te maken én naar de tolk of het mondbeeld van een docent te kijken. Houd er dus rekening mee dat je leerling zelf misschien geen aantekeningen kan maken en bespreek de mogelijkheden. Misschien willenleerlingen hun aantekeningen delen of kun je een samenvatting verzorgen?

Een slechthorende ofdove leerlingwilbegeleid en ondersteund worden, maar ook eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Bespreek wat hij of zij prettig vindt.

Ava is een applicatie die spraak omzet in tekst. Het kan gebruikt worden op de computer/laptop voor bijvoorbeeld ondertitelen van online gesprekken of video/audio. Je kunt ook een groepsgesprek maken. Dan worden de stemmen onderscheiden. Anderen hoeven de app niet te downloaden, maar surfen direct naar iemands eigen Ava pagina om deel te nemen.De applicatie is te downloaden in de stores van Android en Apple, of op de computer via www.ava.me/captions. Er is ook een webapplicatie: web.ava.me

Erbij Horen is een leuke site voor kinderen die vragen hebben, zoals: Hoe maak je vrienden op de basisschool of middelbare school? Wat kan ik doen als ik iemand niet versta? Hoe overleef ik familiefeestjes? Een echte aanrader.

Goed om te weten: de communicatie met iemand die slechthorend of doof is, verloopt soms misschien anders, bijvoorbeeld door de inzet van een tolk. De behoefte aan communicatie en contact is niet anders.

De gebarentaal die we in Nederland gebruiken, noemen we Nederlandse Gebarentaal (NGT). Deze gebarentaal heeft een eigen grammatica en woordenschat. Je kunt bij ons een cursus Nederlandse Gebarentaal volgen.

Laat elkaar uitpraten, vooral in een groep. Als je slechthorend bent is het moeilijk om een groep door elkaar pratende mensen te volgen.

Sporten met een CI? Met een sporthaarband kun je je CI 'inpakken' tegen vochtigheid van warmte en transpiratie.

Is een kind in jouw omgeving slechthorend of doof en wil je daarom een beter beeld krijgen van de oorzaken en gevolgen van gehoorverlies? Volg dan deze gratis online voorlichting over gehoorverlies en hoorapparatuur van Deelkracht!

Is je kind slechthorend of doof, dan vraagt het in balans blijven iets extra’s van je kind. Je kind moet letten op dingen waar horende kinderen zich niet eens bewust van zijn. Tips hoe jij je kind daarbij kunt steunen, vind je in de gratis digitale voorlichting 'Mijn slechthorende of dove kind in balans' van Deelkracht.

Vraag altijd wat het iemand zelf prettig vindt, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie.

Ga niet te ver weg staan; zorg dat je gezicht goed zichtbaar is als je praat.

Begrijp je elkaar even niet? Schrijf je boodschap op of teken het uit. Blijf communiceren en kies nooit voor de reactie ‘laat maar’. Helaas komt dat toch best vaak voor.

Wat is een CI? | Kentalis (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 5641

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.